Nog 2 weken…

ski’s, schoenen, ijsboren, stijgijzers, harseisen,skistokken, schep, sonde, peeps, rugzak, ijsboren, hoofdlamp, klimgordel, peeps, pickel

Toen ik op m’n 11e met mijn ouders, broertje en hond in de bergen bij St. Gervais liep, heb ik 2 beloftes aan mijzelf gedaan:
1) de Mont Blanc op
2) de Haute Route Chamonix-Zermatt toerskiën
De 1e belofte staat ondanks een serieuze poging in 2006 nog steeds.
De 2e kan ik hopelijk (30 jaar later!) op 29 maart afvinken.

Voorpret
Maar er moet nog wel wat gebeuren, het is niet zo maar een skitochtje…
In deze blog kan je lezen wat er allemaal moet gebeuren voordat we überhaupt onze ski’s onderbinden.

Training
We maken lange dagen met een zware rugzak, waarbij een goede conditie zeker helpt.route Chamonix-ZermattHet gaat om een inspanning met lage intensiteit dus mijn dagelijkse bergwandelingen met Olle zijn een goede basis. Daarnaast probeer ik wekelijks zo’n 1500 hoogtemeters op m’n tourski’s te maken en ga ik elke dinsdag (ook wel Torture Tuesday) met frisse tegenzin naar Pilates om de boel wat op te rekken en sterker te maken. Verder ski ik in het weekend ook meestal wat uurtjes in het skigebied. En de laatste weken voor ons vertrek moet ik van mezelf met 80% van de gear op pad.

De tijd zal leren of het genoeg is geweest…
Maar ik maak me eerlijk gezegd meer zorgen over…

Ergens als een berg tegenop zien:
* spitzenkehren op een steil ijsveldje

* de matige doorbloeding in mijn handen; ik moet ofwel heel snel alles ombouwen met blote handen of nu nog als een malle oefenen met mijn wanten aan (maar fijne motoriek is niet m’n sterkste punt..)
* m’n hongerklop
* de snurkers met wie ik zo in de matrassenlager lig en de eeuwig terugkerende strijd tussen raam-openslapers en de mensen die niet bang zijn dat ze stikken als ze met 50 man van dezelfde zuurstof gebruik moeten maken (3 maal raden tot welke categorie ik hoor…)

TIPS ZIJN VAN HARTE WELKOM!

Vele wegen leiden naar Zermatt! Maar welke route kies je en op basis waarvan? En wat zijn de vluchtwegen? Vanwege mijn voorliefde voor de Italiaanse keuken had ik ook even gekeken of we niet via Courmayeur konden, maar dat was een wat grote omweg…Met kaarten, boekjes, websites, apps en

Google Earth proberen we een idee te krijgen wat we onderweg tegenkomen aan gletsjerspleten, lawinegevaarlijke hellingen, colletjes, ijsveldjes en hopelijk ook wat poedersneeuw!

toerskien, de berg oplopen, bergsport

We vertrekken vrijdag 23 maart vanuit Argentière en zijn, als alles volgens plan verloopt, donderdag 29 maart in Zermatt. Als er bereik is, zal ik proberen wat foto’s op Instagram te zetten en anders wordt het wachten tot een oudhollandse dia-avond…of m’n volgende blog !

En tot slot: wat maakt die rugzak dan zo zwaar?

uitrusting kleding overig
ski’s tourskibroek kaarten
vellen donsjas kompas
harseisen goretex hoogtemeter
stokken colletje telefoon
schoenen sokken ehbokit
stijgijzers lange onderbroek oplader telefoon
schep merinoshirts lakenzak
sonde ondergoed camelbak
peeps beha tochtvoer
2 ijsboren muts
pickel wanten
3 schroefkarabiners gletsjerbril
5 gewone karabiners
1 atc toiletartt.
3 schlinges lenzen + bril
klimgordel zonnebrand
hoofdlamp tandenborstel + pasta
mes deootje (wil het niet al te bont maken qua geur)
touw
ropeman