Voordat ik met mijn opleiding tot middelgebergtegids begon, had ik een heel ander, maar zeker niet minder romantisch, beeld van een bivak. Ik dacht altijd dat dat alleen weggelegd was voor hele gedreven bergbeklimmers, op weg naar een niet in één dag haalbare top. Lepeltje-lepeltje op een smalle richel in een bivakzak, gezekerd aan de bergwand, elk uur thee drinkend om niet te bevriezen. Maar nu weet ik dat je ook gewoon kan bivakkeren omdat je het leuk en spannend vindt, of geen zin hebt om een tent mee te slepen…Want dat is de definitie van een bivak: onder de sterrenhemel slapen!

3-gangenmenu Voor afgelopen september stond het bivak op ons programma: Het onderdeel waar mijn toekomstige collega’s en ik al maanden naar uitkeken! We wilden er een 5-sterrenbivak van maken, dus van tevoren uitgebreid overlegd over het menu. Dit resulteerde in 3 gangen, inclusief zelfgemaakte kaas, brood, taart en lokale schnaps, dus die sterren waren vast in de pocket! Gelukkig maar, want eerder die week werden we wakker in een winterlandschap (blij als een kind, want het blijft altijd bijzonder de 1e sneeuw) en voor later die week was storm voorspeld…

Getting ready Ter voorbereiding kwam de weerman van Meteo Suisse langs, herhaalden we alle oriëntatietechnieken (met kaart, hoogtemeter en kompas) en kregen we een lesje van onze gids over de do’s & don’ts tijdens een bivak. Wat is een goede plek? En wat zeker niet? Hoe richt je je “kamp” in ? En wat heb je ervoor nodig?

Nature rules Waar je mag bivakkeren verschilt per gebied, maar zolang je de natuur respecteert, hoef je in principe niet bang te zijn dat iemand je muts van je hoofd trekt wanneer je met zonsopgang je spullen maar weer in je rugzak hebt gestopt. Verder is het slim om je (warme!) slaapzak en je matje in de buurt van een stroompje uit te rollen, omdat je dan niet ook nog voor 2 dagen water mee hoeft te slepen. Neem dus ook een waterfilter mee!

Op de weegschaal De avond ervoor verdeelden we alle spullen en wogen we onze rugzakken , zodat iedereen met een ongeveer even zware rugzak op pad ging. En mensen, mochten jullie geïnspireerd raken door deze blog, neem alsjeblieft zo min mogelijk mee! Hoe lichter je rugzak, hoe meer je geniet van je tocht! (En nee, het maakt niet uit dat je stinkt, want iedereen ruikt wat minder fris dan anders…) Wat je ook altijd moet doen voordat je vertrekt is het weer (weer!) checken en een plan B opstellen.

Met de koeien op stok Uitstellen vind ik zelf nooit zo’n aantrekkelijk plan B, maar je kan tijdens je tochtplanning wel op zoek gaan naar een plek waar je eventueel kunt schuilen bij slecht weer.  Het stormde, soms alleen regen, soms sneeuw, soms hagel, dus we vonden het geen teken van zwakte dat we onze toevlucht namen tot een koeienstal. Heerlijk gegeten, gedronken en geslapen op de plek van Louise 8, die eigenlijk zelf ook liever binnen wilde slapen… Maar goed, niet onder de sterrenhemel geslapen, dus geen bivak pur sang… daarom dit voorjaar take two met m’n hond!