Ik kom net terug van de 1e wintermodule, die plaats vond in de zeer inspirerende omgeving van Simplon. Op het menu: het weer, lawines (en reddingen!) en het bouwen van een bivak voor als je ergens vast komt te zitten (of gewoon voor het avontuur!).

Met betrekking tot het weer hadden we geen betere week kunnen kiezen: eerst koud & zonnig, vervolgens dreven dankzij Evi verontrustende wolken binnen die resulteerden in een vrij serieuze sneeuwstorm en dus hoog lawinegevaar!

WeersvoorspellingSimplonpas
Dat de google-app niet goed is weet ik imiddels al een tijdje, maar zelfs als je de apps MeteoSwiss en WeatherPro combineert weet je nog lang niet genoeg! Robert Bolognesi, een kruising tussen professor Zonnebloem, Indiana Jones en Frison Roche, is DE weerexpert van de Alpen. Deze alpinist combineert wiskundige modellen, geologie met wat hij tegenkomt tijdens zijn tochten in de bergen. Ook al gebruikte hij voor de leek begrijpelijke taal, toch ben ik nog steeds bezig met het verwerken van alle informatie en vind ik het eerlijk gezegd vrij lastige materie. Maar goed in een notendop: om een goed idee van het weer te krijgen heb je:

a) een voorspelling nodig van MeteoSwiss
b) moet je terug kijken naar het weer in de voorafgaande week
c) goed om je heen kijken naar wolken, temperatuur en barometer.
(Ik had dus eigenlijk even z’n 06 moeten ontfutselen…)

Sneeuwprofiel
De crème de la crème van de SLF (=lawinecentrum van Zwitserland) kwam langs om ons in te wijden in de mysteries van sneeuw en lawines. De dame die dagelijks (met haar team) het lawinebericht opstelt, liet ons zien hoe je een sneeuwprofiel moet maken, de verschillende soorten sneeuw analyseert en zo te kunnen inschatten of de verschillende lagen goed gehecht zijn. (zo niet: dan heb je al 1 van de 3 ingrediënten voor een mogelijke lawine).

Simplonpas

Lawines
Vervolgens vertaalde een berggids met een staat van dienst van maar liefst 30 jaar deze theorie naar de praktijk: welke soorten lawines bestaan er, waar & wanneer kom je die tegen, hoe interpreteer je een lawinebericht, etc. Een onmisbare app hierbij is White Risk (ook uit de koker van de SLF), die per regio het lawinegevaar geeft, even als de opbouw van het sneeuwdek, weersvoorspellingen en ook (interactieve) theorielessen. Ik ben me er van bewust dat het nu lijkt of ik reclame aan het maken ben voor de Zwitserse Piet Paulusma’s, maar geloof me, dat hebben ze echt niet nodig!

Aan de slagTheorie is interessant, maar de praktijk is toch echt anders, dus gingen we dagelijks de bergen in met onze “chef de classe” ook berggids, om wat we in het klaslokaal geleerd hebben in de praktijk te brengen. Een voorbeeldje: het is goed om te weten dat je vanaf lawinegevaar 3 beter niet op hellingen steiler dan 35 graden kan zijn. Maar hoe weet je nou als je onderweg bent hoe steil de helling is? Daar zijn 2 trucjes met je skistokken voor. (Voor de valsspelers onder ons je smartphone heeft ook een app om de hellingshoek te meten.)

Nog eentje: lawinepeeps, schep en sonde zijn onmisbaar als je buiten de gebaande paden/pistes gaat. De theoretische handleiding over hoe je met je lawinepeeps je slachtoffer vindt (zo snel mogelijk, want na 18 minuten is hij gestikt), is glashelder. Maar ook al wist ik dat het een oefening was, toch was ik best gestressed toen ik binnen 8 minuten 3 markers onder de sneeuw moest vinden. Kan je nagaan wanneer je klant of je maatje onder de sneeuw ligt! Dan speelt ook de psychische factor een hele belangrijke rol.En je slachtoffer uitgraven? Poeh wat is dat zwaar zeg! En dat kost ook de meeste tijd, vandaar dat het zaak is om de zoektechniek tot in de puntjes te beheersen.

Sneeuwhol
Gelukkig konden we dat onderdeel ook nog even goed trainen

terwijl we een sneeuwhol aan het graven waren. Ook iets wat in het boekje heel simpel lijkt, maar in een smalle gang omhoog graven is vrij lastig en niet te doen voor mensen met claustrofobie. Omdat je niet wilt dat er warmte verdwijnt, moet de ingang van je sneeuwhol lager liggen dan je slaapkamer, eetzaal en garderobe. En ook niet geheel onbelangrijk, de uitgeademde CO2 is zwaarder en zakt dus naar beneden de voordeur uit, zodat je niet stikt. Andere tip: maak de muren en het plafond helemaal glad, anders creëer je condens en word je slaapzak kleddernat, om vervolgens te bevriezen…No good!

Bonte avond
Het idee was dat we de laatste nacht in ons zelf gegraven hol zouden (proberen te) slapen, maar door de sneeuwstorm en lawinegevaar 4 vond de “ chef technique”  te riskant. (vrij slecht verhaal als 25 man tijdens een opleiding tot middelgebergtegids onder de sneeuw begraven worden.) Maar natuurlijk wilden we nog wel even genieten van onze noeste arbeid, dus besloten we dat we de raclette het beste konden verteren door een avondwandeling te maken naar onze “hut” en daar een fles abricotine soldaat te maken. De teleurstelling verdween zo naar de achtergrond en ik heb heerlijk geslapen in mijn hotelbedje!