Samen met je hond de bergen ontdekken

Waar ik vroeger graag wat extremere dingen deed, ben ik er nu achter gekomen dat ik liever een route uitkies waarop ik Olle mee kan nemen. Want wat is er nu leuker dan samen met je hond op avontuur te gaan?

Vanaf het moment dat Olle uitgegroeid was (heel belangrijk!) namen wij hem mee op onze vakanties naar de bergen en was hij net zo in z’n element als wij… Als een dolle rende hij rond over de Alpenweide en maakte hij letterlijk bokkensprongen. Boven de boomgrens, verbaasden wij ons over het gemak waarmee hij over de rotsen klauterde.

Golden Retriever of berggeit?

Was hij in z’n vorige leven ook een Golden Retriever of is het waarschijnlijker dat hij een berggeit was? Fascinerend om te zien dat hij intuïtief weet waar hij zijn poten neer moet zetten en daarbij (vrijwel) nooit een misstap maakt.

Als ik me soms bij een moeilijke passage afvraag hoe Olle daar doorheen komt, staat hij vaak al boven op me te wachten en kijkt hij van zijn kant belangstellend toe hoe ik dat obstakel neem. Eenmaal gelukt, dan stapt hij weer gerustgesteld verder. Kortom, het is ontzettend leuk om met je hond de bergen in te gaan! Je kan je hond, denk ik, geen groter plezier doen! Maar…er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

hond leest kaart

DO’s & DON’Ts

  • In sommige gebieden moeten honden aan de lijn of zijn ze helemaal niet toegestaan in verband met beschermde flora&fauna.

  • Check je route vooraf op haalbaarheid voor je hond: een hond kan geen ladder op en af en smalle paadjes naast een afgrond zijn ook niet ideaal.

  • Daarnaast is het essentieel dat je hond meteen gehoorzaamt op bevel. Het is niet de bedoeling dat hij achter wild aan rent. Dus kijk zelf goed vooruit, zodat je kan anticiperen en eventueel je hond kan aanlijnen.

  • In aanloop van een langere tocht moet ook je hond trainen: ook hij is niet gewend om gedurende langere tijd te stijgen en te dalen.

  • En als jullie dan samen op pad gaan, zorg voor voldoende water voor jullie beiden. Op de kaart kan je zien of er onderweg genoeg riviertjes zijn, als dat niet zo is, neem dan ook genoeg water voor je hond mee. Olle en ik hebben een speciale drinktechniek ontwikkeld (staat geen ©opyright op, maar is wel voor gevorderden…) Zie foto hieronder!

wandelen als het warm is

Gaan jullie met ons mee?

Graag nemen wij jullie mee op “dogproof” hikes. Stuur een mailtje naar: famke@mountfulhikes.com om een dagje (of meer) met ons te boeken. (Voorwaarde is wel dat je hond je goed gehoorzaamt en meteen komt als je hem roept, zelfs (juist!) als er wild in het spel is!)