Wat moet je met een kaart? Er staan toch overal wegwijzers?

wandelbordje

Dat dacht ik vroeger ook, tot ons bijna-avontuur in 2008 in de Bauges.
In een gidsje hadden we een mooie huttentocht gevonden, maar ingecheckt in het hotel kwamen we erachter dat we in het verkeerde Bellevaux zaten (er zijn er twee van in de Haute-Savoie). Snel de spullen weer ingepakt en drie uur later zaten we op de goede locatie.

Helaas konden we daar op zondagochtend geen kaart van het gebied kopen, dus moesten we het doen met een kopie uit het gidsje… Niet echt een aanrader, want nadat we ons door hoge brandnetels over een steile grashelling omhoog gewerkt hadden zagen we met de verrekijker dat het pad aan de overkant liep… (en dit was nog maar het begin…)

Spoorzoeken voor gevorderden
Veel geleerd van deze ervaring, onder andere dat je je niet kan verlaten op de wandelbordjes. Dichtbij het dorp zijn ze nog enthousiast en frequent geplaatst, gaandeweg worden ze steeds sporadischer om vervolgens over te gaan in gele stippen die soms onzichtbaar geworden zijn door mos of andere begroeiing.

Daarnaast is het een hele kunst om vanaf de kaart een mooie bergwandeling uit te stippelen die past bij het niveau van de wandelaar, rekening houdend met de aanwezigheid van kinderen, honden of mensen met hoogtevrees. Ik heb deze kunst inmiddels onder de knie en kan voor iedereen een prachtige bergtocht plannen, of het nou alleen om een dagdeel gaat of een meerdaagse huttentocht.

Openluchtmuseum
Ik breng mijn klanten niet alleen veilig van A naar B. Maar zoals ook een museum of een stad veel meer gaat leven met een gids, zo geldt dat ook voor de bergen.
portes du soleil
Ik kan veel vertellen over de omgeving, historie, flora en fauna:

  • Welke bloemen en planten kun je eten of hebben een medicinale werking?
  • Wat voor dier is hier langs geweest en hoe weet je dat?
  • Welke bergtoppen gloren daar aan de horizon?
  • Hoe leefden de mensen vroeger en nu in de Alpen?

De wildernis in

De bergen zijn natuurlijk ook spannend, hoe schat je het weer in, hoe kom je langs een lastige passage en hoe kom je weer veilig terug als google maps je in de steek laat…

Ik laat je zien hoe je je kan oriënteren met kaart en kompas en hoe je  veilig van de bergen kan genieten.

Wat is nou eigenlijk een middelgebergtegids?
Een middelgebergtegids of International Mountain Leader is een bergwandelgids en begeleidt zijn of haar klanten op bergwandelingen en sneeuwschoentochten.

De naam “middelgebergtegids” is niet helemaal juist, want het gaat niet zozeer om de hoogte als wel om het terrein. Zo mag ik mijn klanten wel meenemen naar de Kilimanjaro, maar niet op de Vallée Blanche. Dit behoort tot het terrein van de berggids.

Touw
Een berggids mag met zijn klanten rotsklimmen, toerskiën en gletsjers oversteken en heeft altijd klimtechnisch materiaal bij zich (touw, schlinge, karabiners, nuts, friends, etc.)

Ik stippel alleen bergwandelingen uit in een gebied waar in principe geen touw voor nodig is. Overigens zit er wel altijd een touw in mijn rugzak, voor het geval één van mijn klanten zich wat minder comfortabel voelt op een bepaalde passage (smal paadje, stukje klauteren of een graat) of als ik een beschermd natuurgebied mijn hond moet aanlijnen.

FAQ
Volgens mij heb ik hiermee antwoord gegeven op de vragen die mij het vaakst gesteld worden. En als ik je nog steeds niet overtuigd heb, lees dan even de recensies van de mensen die al met mij op pad zijn geweest! https://famkevanderelst.com/bergwandelingen/

Ciao! (in de ware betekenis van het woord…)