Perfect place to pitch your tent

Toen ik 3 jaar geleden, min-of meer noodgedwongen, met complete kampeeruitrusting op mijn rug de Tour du Mont Blanc liep, voelde ik een vrijheid die ik nog nooit eerder zo ervaren had.

Het meezeulen van een rugzak van 14 kilo, wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit dat je volledig vrij bent. Je hoeft geen hut te reserveren (of weer te annuleren), je kan je tent opzetten daar waar je het mooi vindt of gewoon als je geen zin meer hebt om verder te lopen. (Dit is overigens niet helemaal waar, de regels over wildkamperen verschillen van land tot land).

Voor een paar dagen is je leven ineens heel simpel: Het plan voor de dag is duidelijk, wat voor kleren je aantrekt ook en ook de menukeuze is beperkt. Je gaat echt weer terug naar de basics: water zoeken, lopen, lopen, een “echte” honger stillen, zorgen dat je het warm hebt als je in je tentje ligt, dat soort dingen… Na 3 dagen weg van de bewoonde wereld kom je helemaal tot rust en zou je willen dat je leven altijd zo simpel was.

Kijk, echt relaxt is het natuurlijk niet als je in je tent ligt en er komt een hard blaffende Pyreneese Berghond aangerend die zo door je tere (want zo licht mogelijke) tent heen kan springen of wanneer het zo hard waait dat je met je wandelstokken moet zorgen dat je tent niet wegwaait, maar dat draagt wel allemaal bij aan het gevoel van avontuur. Aan het gevoel dat je echt leeft en dat is een mooi gevoel vind ik.

En natuurlijk zijn er ook gewoon dingen die mooi zijn omdat ze mooi zijn. Zoals prachtige zons-op-en ondergangen, badderen in een bergmeertje of de rivier, de schitterende sterrenhemel als je ’s nachts moet plassen, ontmoetingen met steenbokken, gemzen en marmotten, uitzichten die zo mooi zijn dat je beter geen foto kan maken omdat het in het echt veel mooier is. Leuke gesprekken, fijne stiltes, nieuwe inspiratie, weet je wat ik kan zoveel zeggen, maar misschien moet je gewoon meegaan!

Wildkamperen in de Alpen

Ook dit jaar organiseer ik een 3 daagse berg/wildkampeer-tocht in het Turtmantall, in Wallis, Zwitserland. Er zijn slechts 6 plekken beschikbaar. Lees hier meer informatie over deze fantastische tocht !

PS: Over de Tour du Mont Blanc heb ik ook een blog geschreven: https://famkevanderelst.com/le-tour-du-mont-blanc/

Wildkamperen in de Alpen
Zonsopgang
Wildkamperen in de Alpen